Intensieve transformatie resulteert in wonen in gotische stijl

28-10-2020
Terug naar overzicht

Sinds begin dit jaar zijn wij betrokken bij een grootschalig transformatieproject in Dinteloord. De Petrus & Pauluskerk heeft een herbestemmig gekregen; vanaf februari volgend jaar heeft de kerk namelijk een woonfunctie. De eerste fases van deze transformatie zijn inmiddels afgerond. We vertellen je graag over deze eerste hoogtepunten! 

De Sint-Petrus en Pauluskerk is een voormalig Rooms-Katholieke kerk die in de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig werd verwoest. Na de oorlog is de kerk weer weer volledig opgebouwd en in 1951 ingewijd. In 2014 is de kerk aan dienst onttrokken en is zij in particuliere handen gekomen. Architect Paul Dinant (onze opdrachtgever) heeft een bouwplan gemaakt waarbij de kerk huisvesting moest gaan bieden aan in totaal 27 appartementen in het 'lage huursegment'.

In de kerk is door opdrachtgever het fundament aangepast zodat deze geschikt werd voor de nieuwe functie als drager van de appartementen. Deze aanpassingen zijn in maart van dit jaar afgerond waarna wij aan de slag konden met de ruwbouw. Allereerst hebben we kalkzandsteen wanden voorzien van houten balklagen; een mooie traditionele timmerklus. Waar we tegenwoordig steeds vaker kiezen voor prefabricage en assemblage op locatie, is dat bij dit bouwproject niet aan de orde. Met name de belastbaarheid van de bestaande kerkvloer maakt dat we de traditionele werkwijze hanteren en op de bouwplaats alle materialen in elkaar zetten. 

Appartementen in afbouwfase

Het appartementencomplex bestaat uit twee lagen, waarmee de tweede (bovenste) laag appartementen een stuk hoger worden dan de appartementen op de begane grond. Het plafond van de appartementen op de tweede verdieping reikt zelfs tot aan het gewelf. In het midden van de kerk komt een groot binnenterras waar ruimte is voor een koffiebar met tafels en parasols. Inmiddels zijn we in een vergevorderd stadium in de afbouwfase. We leveren de appartementen casco op, waarbij we streven naar een oplevering rond februari 2021. 

We hebben te maken met de transformatie van een bijzonder gebouw waarbij we de authentieke elementen van dit gebouw in ere moeten behouden. Bij de transformatie verandert de uiterlijke verschijningsvorm aanzienlijk. De getoogde raampartijen worden aangepast om deze functioneel te maken als tuin-/balkondeur. Aan de langsgevels verschijnen vervolgens ook balkons en vervangen we de glas-in-loodramen voor aluminium en kunststof kozijnen. 

Dierlijk bezoek

In de afgelopen maanden hebben we bij dit project met bijzonder dierlijk bezoek te maken gehad. We kwamen erachter dat de kerk ook huisvesting biedt aan enkele vogels en mogelijk ook vleermuizen. Ecologisch onderzoek was noodzakelijk om er zeker van te zijn dat we met de werkzaamheden geen onomkeerbare schade toe zouden brengen aan de aanwezige flora en fauna. Dit bleek niet het geval te zijn en dus konden we onze werkzaamheden voortzetten. 

We zijn vereerd en enorm trots om een bijdrage te kunnen leveren aan de transformatie van dit bijzondere kerkgebouw. Transformeren van een gebouw is een 'vak apart' en is erg intensief zowel in het voortraject als in de bouwfase zelf. We kijken uit naar een succesvolle oplevering. 

Verwachte oplevering: februari 2021

Ik help je graag verder

Sjef Jongbloed

Directeur Stel je vraag