Calculatoren Richard en Peter aan het woord

29-06-2021
Terug naar overzicht

Samen Beter Bouwen is het motto waar alle afdelingen van de Bergh Bouwgroep veel waarde aan hechten. Zo combineren we de kennis van het bedrijf met de wensen van de klant. Deze specialistische kennis begint bij de calculator. Vaak met minimale gegevens adviseren wij de klant en bepalen we samen de optimale route van het bouwproces. Richard en Peter (calculatoren bij Bergh Bouw) vertellen in een interview meer over hun werk.

Wat doet een calculator?

Richard Korsman: “Het vak calculator is een veelzijdige en uitdagende job. Ik krijg er een kick van om op een korte termijn een bouwwerk uit te rekenen met verschillende disciplines.”

Peter Palinckx: “Wij streven naar het bepalen van een zo goed mogelijke uitvoeringsmethode met een passende kostprijs. Om tot die optimale kostprijsbepaling te komen, lezen we ons in in het project en bekijken we alle stukken en beschikbare schetsen. Ook qua uitvoering is er een enorme diversiteit binnen ons vak. We kunnen de ene dag een calculatie maken voor het vervangen van een kozijn, terwijl we de volgende starten met het calculeren van een groot nieuwbouwproject.”

Hoe ziet een bouwdag van een calculator er uit?

Peter Palinckx: “De meeste tijd breng ik door op kantoor, maar in sommige gevallen komt het ook voor dat ik naar de bouwlocatie ga om diverse werkopnames te maken. Dan is het beter om ter plekke met uitvoerders, (onder)aannemers en opdrachtgevers specifieke zaken door te spreken.”

Richard Korsman: “Mijn bouwdag is altijd verschillend en heel divers. Het opbouwen van een calculatie is een proces waarin je samenwerkt met leveranciers en onderaannemers die je van de juiste informatie voorzien. In zekere mate ben je hier van afhankelijk. Wat dat betreft is er altijd druk op de ketel. Je hebt te maken met deadlines en die zijn altijd gisteren. Het is aan ons de taak om het hoofd koel te houden, want de calculatie moet wel 100% in orde zijn!”

Wat maakt werken bij Bergh Bouw zo leuk?

Peter Palinckx: “Ik denk dat wij als calculators een (h)echt team zijn. Als de planning het toelaat, doen we calculaties samen waarbij de één ruwbouw en de ander de afbouw oppakt. In bredere zin is het opstellen van een kostenbepaling teamwork en is het niet alleen maar ‘stenen tellen’. Je hebt eigenlijk de gehele organisatie nodig om een zo goed mogelijke calculatie af te kunnen leveren.”

Wil je aan de slag als calculator bij Bergh Bouw? Lees het volledige interview met Peter en Richard of bekijk de vacature voor calculator. Wie weet drinken we binnenkort een kop koffie tijdens een kennismakingsgesprek.

Lees het volledige interview

Ik help je graag verder

Sjef Jongbloed

Directeur Stel je vraag