Transformatie Petrus en Pauluskerk in Dinteloord tot 27 appartementen

  • Wonen
Naar alle projecten

Sinds 2020 waren wij betrokken bij een grootschalig project in Dinteloord: de transformatie van de Petrus en Pauluskerk van kerk naar appartementencomplex. De verbouwing is inmiddels afgerond. We vertellen je graag over de hoogtepunten!

De Petrus en Pauluskerk is een voormalige Rooms-katholieke kerk die in de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig werd verwoest. Na de oorlog is de kerk weer opgebouwd en in 1951 ingewijd. In 2014 is de kerk aan dienst onttrokken en is zij in particuliere handen gekomen. Architect Paul Dinant (onze opdrachtgever) heeft een bouwplan gemaakt waarbij de kerk huisvesting moest gaan bieden aan in totaal 27 appartementen in het lage huursegment.

Calculerend ontwerpen

In de kerk is het fundament aangepast, zodat deze geschikt werd voor de nieuwe functie als drager van de appartementen. Hierna konden wij aan de slag met de ruwbouw. Allereerst hebben we de kalkzandstenen wanden voorzien van houten balklagen. Een mooie traditionele timmerklus. Waar we tegenwoordig steeds vaker kiezen voor prefabricage en assemblage op locatie, was dat bij dit bouwproject niet aan de orde. Met name de belastbaarheid van de bestaande kerkvloer zorgde ervoor dat we de traditionele werkwijze hanteerden en alle materialen op locatie in elkaar zetten. Door calculerend te ontwerpen, konden we tot een betaalbaar plan komen.

Twee lagen woonplezier

Het appartementencomplex bestaat uit twee lagen. Op de begane grond zijn de wanden in kalkzandsteen uitgevoerd en op de verdiepingen in metal-stud. De verdiepingsvloeren zijn als houten balklaag uitgevoerd en de binnengevels van de appartementen zijn in HSB. De tweede laag appartementen is een stuk hoger dan de appartementen op de begane grond. Het plafond van de appartementen op de tweede verdieping reikt zelfs tot aan het gewelf. 

Transformatie is een vak apart

We hadden te maken met de transformatie van een bijzonder gebouw waarbij we de authentieke elementen in ere moesten behouden. De getoogde raampartijen werden aangepast om deze functioneel te maken als tuin- of balkondeur en de glas-in-loodramen vervingen we door aluminium en kunststof kozijnen. 

We zijn trots dat we mochten bijdragen aan de transformatie van dit bijzondere kerkgebouw. Het transformeren van een gebouw is een vak apart en is erg intensief zowel in het voortraject als in de bouwfase zelf. We zijn blij met een succesvolle oplevering. Meer informatie? Neem contact op!

Neem contact met ons op

OPDRACHTGEVER:

Architect Paul Dinant

Ik help je graag verder

Sjef Jongbloed

Directeur Stel je vraag

Updates

Oplevering

De transformatie van de Petrus en Pauluskerk is voltooid!

22-02-2021
Afbouwfase in de Petrus en Pauluskerk in volle gang

Inmiddels zijn we in een vergevorderd stadium in de afbouwfase. We leveren de appartementen casco op.

28-10-2020
Dierlijk bezoek in de Petrus en Pauluskerk in Dinteloord

In de afgelopen maanden hebben we dierlijk bezoek gehad. We kwamen erachter dat de kerk huisvesting biedt aan vogels en vleermuizen.

18-05-2020
Start ruwbouw in de Petrus en Pauluskerk in Dinteloord

Het fundament is aangepast zodat deze geschikt werd voor de functie als drager van de appartementen. Hierna konden wij starten met de ruwbouw.

02-03-2020
Opdracht transformatie en renovatie Petrus en Pauluskerk

Bergh Bouw heeft opdracht gekregen om de Petrus en Pauluskerk in Dinteloord te transformeren naar 27 appartementen.

26-02-2020

Diensten binnen dit project

Verbouw

Door in een vroeg stadium betrokken te zijn bij de verbouwplannen kunnen onnodige kosten voorkomen worden.

Transformatie

De transformatie van Vastgoed tot een andere bestemming vergt specifieke kennis om doelgericht en constructief tot een oplossing te komen.